Etsi

Blogi

Voidis.fi / Kirsti Leppänen
Keskiviikko, Toukokuu 1, 2019

Kypsä ääni kaipaa huoltoa

Normaali ääni välillä temppuilee ja ikääntynyt ääni varsinkin. Silti ei kannata luovuttaa, vaan etsiä sellaisia keinoja joilla voi omaa ääntä helliä ja hoitaa.

 


Keskiviikko, Toukokuu 1, 2019

Ikä ja ääni -Mitä voin tehdä, kun ennen niin kirkas ja soiva ääni onkin muuttunut matalaksi ja möreäksi?

Sanotaan, että ikä kuuluu äänestä ja sen kuuluukin kuulua. Joskus on käynyt niin, että puhelimessa kuuluva ääni pääsee live-elämässä yllättämään -matala ääni kuuluukin nuorelle henkilölle…. Näin on käynyt monesti ja monesti myös on kysytty mitä äänelle oikein tapahtuu, kun vuosia karttuu?

Ikä tuo monenlaisia muutoksia, esimerkiksi ikääntyessä lihasten kimmoisuus pienenee ja lihastonus koko kehon alueella heikkenee. Tästä seuraa monesti hankaluuksia myös äänentuottoon. Koska äänihuulet ovat limakalvoa, ne kuivumisen, kudoksen kimmoisuuden heikkenemisen ja ohenemisen takia menettävät värähtelyominaisuuttaan ja tämän seurauksena äänenlaatu kärsii.

Lisäksi estrogeenituotannon hiipuminen kuivattaa limakalvoja ja tämän seurauksena ääni voi kuulostaa karhealle ja samealle (entinen sointi katoaa). Myös kurkunpään toiminta voi heikentyä ja se vaikeuttaa äänentuottamista ja madaltaa, erityisesti naisilla, puhekorkeutta. Naisilla puhetaajuus on noin 200 hertziä, mutta vaihdevuosien jälkeen ääni alkaa madaltua ja asettuu 190 hertzin paikkeille, eli noin puoli oktaavia aiempaa alemmas. Madaltuminen vaimentaa samalla äänen voimakkuutta, -korkeutta ja ääniala pääsee pienenemään. Monet huomaavat laulaessaan, että entiset ylä-äänet eivät meinaa tulla ollenkaan, kuuluu vain pelkkää kireää ääntä. Kurkunpäätä liikuttavissa pehmytkudoksissa tapahtuu samanlaista kimmoisuuden pienenemistä kuin muuallakin kehossa (aineenvaihdunta heikkenee ja hidastuu, hengitys muuttuu pinnalliseksi kun keuhkokudos ja faskia(sidekudos) menettää elastisuuttaan). Lisäksi monet sairaudet joita iän myötä tulee sekä lääkkeet aiheuttavat muutoksia elimistössä.


Keskiviikko, Toukokuu 1, 2019

Puretko hampaitasi yhteen tai pidätkö leukoja liiaksi paikallaan? Heräätkö aamulla päänsärkyyn tai kivistävään tunteeseen ohimoilla?

 


Keskiviikko, Toukokuu 1, 2019

Kuinka äänenrasittumista ennaltaehkäistä?

Opi tunnistamaan äänen väsyminen ja vältä äänen liikakuormitusta, jota aiheuttavat puhuminen korkealta, kovaa ja liian kauan tai taustamelussa. 

Äänen tuottaminen on lihastyötä -muista lämmittely; käytä esim. hmm- tai RR-ääntä äänentuottoelimistön lämmittämiseksi tai liiku esim. pieni kävely
Säästä ääntäsi ellei se ole kunnossa, pidä taukoja –näin voit rytmittää puhetta opetustilanteissa
Seuraa ja kuuntele ääntäsi, voit puhua monella eri äänensävyllä
Vältä käheimpiä ja rasittavimpia äänensävyjä, etenkin kontrolloimatonta huutamista, käytä äänenvahvistinta aina kun se on mahdollista
Älä kuiskaa, käytä mieluummin rintarekisteriä (pehmeä soiva ääni)
Kakistelu ja yskä repivät ja ärsyttävät äänihuulia -juo mieluummin vettä.
Hoida flunssat hyvin ja jos äänen käheys jatkuu kaksi viikkoa, pyydä lähete foniatrille (äänihäiriöiden erikoislääkäri)
Huolla äänielimistöäsi, esim. VoiceWell-hoito on juuri sitä varten kehitetty 
 

-Kicka-