Etsi

Blogi

Voidis.fi / Kirsti Leppänen

Puretko hampaitasi yhteen tai pidätkö leukoja liiaksi paikallaan?

Keskiviikko, Toukokuu 1, 2019

Puretko hampaitasi yhteen tai pidätkö leukoja liiaksi paikallaan? Heräätkö aamulla päänsärkyyn tai kivistävään tunteeseen ohimoilla?

 

Purennan aiheuttamat ylikuormitukset pään ja takaraivon alueilla ovat nykykiireiselle ihmiselle liiankin tuttuja. Purentaelimistön toimintahäiriöistä eli temporomandibular disorders (TMD) puhutaan silloin,  kun kiputila tai toimintahäiriö ilmenee leukanivelten, puremalihasten, hampaiston ja niihin läheisesti liittyvissa rakenteissa ja pehmytkudoksissa.

Tavallisimpia oireita ovat leukaniveläänet, leukanivelten tai puremalihasten kipu, suun rajoittunut avautuminen ja alaleuan liikehäiriöt. Muita oireita ovat muun muassa aamupäänsärky, kasvokipu ja korvakipu.

Hammaslääkäreiden arvion mukaan TMD:n hoidon tarvetta on arvioitu esiintyvän noin 7 – 9 %:lla suomalaisista. Useimmissa tutkimuksissa oireiden esiintyvyys aikuisväestössä on vaihdellut välillä 25 – 50 % ja kliinisten löydösten esiintyvyys välillä 40 – 90 %. Erilaiset kiputilat , oireet pään ja kaulan alueilla ovat myös arkipäivää meidän VoiceWell-keskuksen  asiakkaiden keskuudessa. Asiakaspalautteiden perusteella on saaty hyviä tuloksia hoidettaessa purennan, leukojen ja kaulan alueita. Tervetuloa kokeilemaan, jos sinulla on yllämainittuja oireita. www.voicewelltampere.fi

Kaikille koosteeksi käypä hoito sivuilta löytyneet kotihoito-ohjeet:

Käytä lämpö- tai kylmähaudetta kipualueella 5 – 10 minuutin ajan.  Vältä kovaa ja sitkeää ruokaa. Lisäksi on tärkeää vältää lihaksia ja leukaniveliä kuormittavia tapoja kuten hampaiden yhteenpuremista tai narskutusta, kynsien, huulien ja poskien pureskelua.

Muista, ettei hampaiden kuulu olla jatkuvasti yhdessä muulloin kuin syödessä. Pidä leukaa rennossa asennossa.

Käytä tarvittaessa lyhytaikaisesti tulehduskipulääkkeitä lievittämään lihas- ja leukanivelkipua. Jos et ole varma, kysy hammaslääkäriltäsi lääkkeiden käytöstä. Hoida kuntoasi, nuku ja lepää riittävästi.

 

Ei viestejä