Blogi
Syksyn tulo on minulle aina uuden luomisen aikaa, kun olen syksyn lapsi. Ajattelin jakaa muutamia läsnäoloharjoituksia, joiden avulla voit virittää kehoa, mieltä, ääntä, hengitystä aktiviisille toiminnoille.
1. Hengitys
Havainnoi kuinka hengitys kulkee, älä muuta mitään. Anna ilman virrata sisään ja ulos muutaman kerran tavallisesti. Muutaman kerran jälkeen lähde pidentämään ulospuhallusta ja pidä tauko, kun kaikki ilma on tullut ulos ja anna aikaa sisäänhengitykselle tapahtua (älä vedä ilmaa vaan päästä keho rennoksi niin ilma menee automaattisesti), toista tätä muutama kerta. Jos jotain muutat, niin ainoastaan lisää ulospuhallukseen pituutta. Toista 6-8 kertaa ja lopuksi rauhoita hengitys lepohengitykseksi ja ole läsnä tässä ja nyt hetken.
2. Kehotietoisuus
Jatka harjoitusta selinmakuulla ja ohjaa nenän kautta sisäänhengitystä kohti jalanpohjaa (voit tuntea jalassa venytystä/pituutta). Toista muutama kerta ja tee toiselle puolelle samoin. Tämän jälkeen ohjaa sisäänhengitystä kohti sormia, pidennä koko käsivartta. Palautuksen aikana tee ulospuhallus nenän kautta. Tee samoin toiselle puolelle. Anna jokaisen ulospuhalluksen rentouttaa, palauttaa keho aktiviteetista. Kuulostele mitä kehossa tapahtuu, lisääntyykö tietoisuus rentoutumisesta vai kiristääkö joku paikka?
3. Ryhti ja asento
Nouse seisomaan ja maadota jalanpohjat kohti lattiaa/maata. Tunnustele mikä on asentosi juuri siinä, jalanpohjat/lantio/hartiat/rintakehä/ pää/ kädet suhteessa pystyasentoon. Oletko suorassa? Ranka hyvässä asennossa vai vetääkö joku kehon osa sinua eteen/ vinoon tai kierteelle? Käytä peiliä ryhdin/asennon havainnontiin.
Seinään nojaaminen on hyvä harjoitus ryhdin korjaamiseen. Etsi seinä, johon voit nojata. Nojaa seinään vasten vain takaraivolla ja pidä keho ja lantion suorassa. Aseta jalat noin 15-20 cm seinästä irti. Olet nyt siis hieman takakenossa hartiat irti seinästä, vain takaraivo koskettaa seinää. Lähde nyt liikuttelemaan käsiä edessä, sivulla, ylhäällä, eri tahtiin, noin 1-2 min. Pura sitten rauhassa asento ja kävele hieman. Miltä kehosi tuntuu? Millä alueilla koet tuntemuksia? Tee tämä harjoitus joka aamu ja ilta, ja voit muutoksen kehon, pää, rintakehän alueilla.
4. Havainnoi ympäristöä
Lähde metsään, etsi itselle mieluinen paikka ja kuuntele ääniä, joita luonto tarjoaa. Laita silmät kiinni ja hengitä hetki sisään ja ulos. Kuuletko tuulen huminaa, lehtien ääntä vai hiljaisuutta. Anna kehon ja mielen rauhoittua, olla läsnä tämän hetken.
5. Tee muutos pienin askelein
Ota itsellesi näistä läsnäoloharjoituksista tai paikoista joku kaikkein mieleisin ja palaa sinne viikoittain seuraavan syksyn aikana. Kirjoita omia havaintoja kehon, mielen muutoksista muistikirjaan, ikään kuin aarteina, joita voi tallentaa pahan päivän varalle.
Aurinkoisen, lämpöisen hämyistä elokuuta Sinulle!