Etsi

Blogi

Voidis.fi / Kirsti Leppänen

Ikääntyvä ääni

Keskiviikko, Toukokuu 1, 2019

Ikä ja ääni -Mitä voin tehdä, kun ennen niin kirkas ja soiva ääni onkin muuttunut matalaksi ja möreäksi?

Sanotaan, että ikä kuuluu äänestä ja sen kuuluukin kuulua. Joskus on käynyt niin, että puhelimessa kuuluva ääni pääsee live-elämässä yllättämään -matala ääni kuuluukin nuorelle henkilölle…. Näin on käynyt monesti ja monesti myös on kysytty mitä äänelle oikein tapahtuu, kun vuosia karttuu?

Ikä tuo monenlaisia muutoksia, esimerkiksi ikääntyessä lihasten kimmoisuus pienenee ja lihastonus koko kehon alueella heikkenee. Tästä seuraa monesti hankaluuksia myös äänentuottoon. Koska äänihuulet ovat limakalvoa, ne kuivumisen, kudoksen kimmoisuuden heikkenemisen ja ohenemisen takia menettävät värähtelyominaisuuttaan ja tämän seurauksena äänenlaatu kärsii.

Lisäksi estrogeenituotannon hiipuminen kuivattaa limakalvoja ja tämän seurauksena ääni voi kuulostaa karhealle ja samealle (entinen sointi katoaa). Myös kurkunpään toiminta voi heikentyä ja se vaikeuttaa äänentuottamista ja madaltaa, erityisesti naisilla, puhekorkeutta. Naisilla puhetaajuus on noin 200 hertziä, mutta vaihdevuosien jälkeen ääni alkaa madaltua ja asettuu 190 hertzin paikkeille, eli noin puoli oktaavia aiempaa alemmas. Madaltuminen vaimentaa samalla äänen voimakkuutta, -korkeutta ja ääniala pääsee pienenemään. Monet huomaavat laulaessaan, että entiset ylä-äänet eivät meinaa tulla ollenkaan, kuuluu vain pelkkää kireää ääntä. Kurkunpäätä liikuttavissa pehmytkudoksissa tapahtuu samanlaista kimmoisuuden pienenemistä kuin muuallakin kehossa (aineenvaihdunta heikkenee ja hidastuu, hengitys muuttuu pinnalliseksi kun keuhkokudos ja faskia(sidekudos) menettää elastisuuttaan). Lisäksi monet sairaudet joita iän myötä tulee sekä lääkkeet aiheuttavat muutoksia elimistössä.

Ei viestejä