Etsi

Blogi

Voidis.fi / Kirsti Leppänen

Äänenhuoltoa iästä riippumatta

Keskiviikko, Toukokuu 1, 2019

Kypsä ääni kaipaa huoltoa

Normaali ääni välillä temppuilee ja ikääntynyt ääni varsinkin. Silti ei kannata luovuttaa, vaan etsiä sellaisia keinoja joilla voi omaa ääntä helliä ja hoitaa.

 

Tässä muutamia vinkkejä, joista voi olla hyötyä

1. Huolehdi nesteytyksestä. Esimerkiksi aamulla kannattaa juoda lasi vettä, johon voi laittaa muutaman tipan sitruunaa, jolloin aktivoituu serotoniinen(kosteuttava) syljen tuotanto. Toki voi nauttia hapanmaitotuotteita, esim. piimää tai viiliä, ne hoitavat myös vatsaa.

2. Käytä ääntä päivittäin. Lue päivän lehtiä ääneen, hymistele, hyräile ja laula itselle sopivia lauluja -samalla pidät hengitystoiminnan aktiivisena ja mielen virkeänä.

3. Liiku ja ulkoile itselle sopivasti. Esim. keppi- ja vesijumppa yms pitävät yllä myös kehontasapainoa, mutta myös pelkkä kävely sauvoilla tai ilman on hyvää liikuntaa.

4. Hoida hampaasi. Monesti huonosti istuvat tekohampaat voivat hankaloittaa puhumista ja artikulaatiota. Anna hammaslääkärin tehdä tarvittavat korjaukset.

5. Kuulon tarkistaminen on erityisen tärkeää, sillä heikentynyt kuulo aiheuttaa haittaa sosiaalisessa vuorovaikutuksessa ja kanssakäymisessä.

”Ikä on pelkkä numero”, sanotaan, tämä pitää paikkansa, sillä ääni kertoo meistä paljon muutakin. Ääni on persoonamme peili, ja siinä heijastuvat myös tunteemme, mielialamme ja asenteemme.

Äänessä kuuluu koko elämä, erilaiset kokemukset ja oma historiamme. Siitä saa olla iloinen ja ylpeä, riippumatta millainen ääni sitten tuleekaan. 

Ei viestejä