VoiceWell-purentahoito

YLEISTÄ
On arvioitu, että jopa puolet suomalaisista kärsii purentatoimintahäiriöiden aiheuttamista oireista. Pään-, leukojen- ja kasvojenalueen kiputiloja ja väsymisoireita saattavat aiheuttaa kiireinen elämäntyyli ja lisääntynyt stressi. Oireet voivat levitä myös niska-hartiaseutuun saakka. Lisäksi oireina saattaa olla korvasärkyä ja korvien soimista (tinnitusta). Aamulla tuntuva niskan jäykkyys ja leukojen väsymys saattavat aiheutua yöllisestä hampaiden puremisesta. Narskuttaminen (bruksismi) aiheuttaa hampaiden voimakasta kulumista, mitä hammaslääkärit hoitavat mm. purennan hionnalla ja valmistamalla asiakkaalle yksilöllisen yöllä suussa pidettävän purentakiskon. Purentaongelmiin voidaan vaikuttaa ennaltaehkäisevästi ja niitä voidaan hoitaa jo aikaisessa vaiheessa ennen hammaslääkärin hoitoa tasapainottamalla purentalihasten ja leukojen toimintaa VoiceWell-menetelmän keinoin. 

VOICEWELL-PURENTAHOITO
Purentalihasten manuaalinen käsittely voi tuoda helpotusta kiputiloihin ja kireyksiin. Ennen hoitoa haastatellaan ja tutkitaan purentalihasten alue, jotta pystytään tekemään hoitosuunnitelma. Yksi hoitokerta kestää 60 minuuttia. Usein hoitokertoja tarvitaan 3-5, lisäksi annetaan kotona tehtäviä harjoitteita, jotka auttavat ylläpitämään lihasten tasapainoa. Hoidossa käsitellään hieromalla purentalihakset ulkoisesti ja tarvittaessa suun sisäpuolelta. Lisäksi hoitoon kuuluu niskahartiaseudun, suunpohjan, pään ja kasvojen hoito sekä tarvittaessa leukanivelen käsittely. Asi­akkaan terveydentilasta, ryhdistä, ammatista tai harrastuksista riippuen hoito voidaan myös laajentaa esim. käsiin tai vaikkapa koko vartalon alueelle. Dry Needling-hoitoa voidaan käyttää osana purentalihasten hierontaa.

KOTIOHJEITA
- Suun aukaisu liike siten, että työnnät leukaa eteenpäin ja avaan sen jälkeen suuta (ts. leukaluu tekee liuku-kierto-liuku liikkeen). 
- Kielen pyöritys suun sisällä, kieli on hampaiden ja huulten välissä. Tee esim. sarjana 8-6-4-2-1 molempiin suuntiin. 
- Pureskele ruokaa molemmilla puolilla, aloita sillä puolella johon ruoka ei mene ensin. • Pusukala -ilmeellä saat myös hyvän aktivoinnin purentalihaksiin. 
- Muista *Hölmöilme* , hampaat on yhdessä vain ruokaa purressa.

KORKKIHOITOA PURENTALIHASJÄNNITYKSEN HELPOTTAMISEKSI 
• Laitakaksiviinipullonkorkkiavaakasuunnassatakahampaidenväliin. 
• Pure korkkeja kevyesti 4-5 kertaa saadaksesi lihakset ja tuntoaistimukset ”hereille”. 
• Pidä korkkeja hampaiden välissä mielellään kaksi kertaa päivässä, aamulla ja illalla. 
• Ensimmäisellä kerralla pidä korkkeja n. 30 s ja sen jälkeen lisää aina 30 s kerrallaan. 
• Korkkeja kannattaa käyttää esim.5 peräkkäisenä päivänä ja varsinkin VoiceWell-hoidon jälkeen hoitotuloksen vakiinnuttamiseksi. 
• Jos ilmaantuu kipuja, väsymystä, vihlontaa yms. vaivoja leukojen alueelle, keskeytä hoito ja aloita seuraavalla kerralla alusta uudelleen. Tarkoituksena on saada opetettua leuat pysymään erillään toisistaan eli ylä- ja alahampaat irti toisistaan. Näin aivojen ja leukojen välinen hermoviestintä (proprioseptiivinen feedback) paranee.

Teemme yhteistyötä hammaslääkäreiden ja muiden alan ammattilaisten kanssa(c)2019, All Rights Reserved